måndag 21 september 2009

District 9

DISTRICT 9

Regissör: Neill Blomkamp
Skådespelare: Shartlo Copley, David James och Vanessa Haywood
---
Ett enormt rymdskepp stannar plötsligt över Johannesburg, Sydafrika, fyllt med tusentals utomjordingar. Utomjordingarna går dock inte till angrepp utan de kommer ner till Jorden och blir behandlade som flyktingar och tvingas bo i flyktingsläger under dåliga förhållanden. Utomjordingarna har tillbringat nästan 30 år på jorden i dessa flyktingläger och invånarna börjar tröttna på att bo jämsides med dem. Ett privat företag vid namn UNM får uppdraget att flytta utomjordingarna till ett nytt läger men efter ett tag så blir de mer intresserade av att hitta ett sätt att använda sig av utomjordingarnas vapen...

Originel! Det är det första ordet jag kommer att tänka på efter att ha sett denna film. Det här är den bästa sci-fi filmen på hur länge som helst och den håller ett bra tempo med oväntade svängar i handlingen vilket får oss tittare att aldrig tröttna.
Jag gillar att den bitvis är filmad som en dokumentär och sättet utomjordingarna skildras, istället för det klassiska upplägget att de kommer och förstör jorden och man får se en liten glimt av dem i slutet av filmen.
Kul att se att det fortfarande finns kompetent folk som kan slänga ihop ett sånt här originellt manus, och dessutom överföra det till filmduken. Mer sådana här filmer!

BETYG: 8 av 10